Sensorkranen versus zelfsluitende kranen

Wat is precies het verschil tussen een sensorkraan en een zelfsluitende kraan? Welke soort kraan is het meest hygiënisch? Welke soort kraan is het meest vandaalbestendig en welke soort kraan is het beste voor uw portemonnee?

Bij geen ander sanitair product is er zoveel keus als bij de kranen. Bij Internorm beperken we ons tot de kranen voor de utiliteit en willen hier graag iets meer vertellen over de sensorkranen en zelfsluitende kranen.

Waterbesparing

Met het toepassen van zelfsluitende of sensorkranen is enorm veel water te besparen. Voor een sensorkraan is dat ca. 90% t.o.v. een klassieke kraan en bij een zelfsluitende kraan is dat ca. 85%. Dit komt grotendeels doordat de kaan geen water geeft op het moment waarop de handen worden ingezeept en een klassieke kraan (met hendel of draaiknoppen) door blijft lopen. Ook is het debiet (hoeveelheid water die per seconde uit de kraan komt) lager bij sensor- en zelfsluitende kranen (3 liter i.p.v. 9 liter).

Gebruik

Bij een zelfsluitende kraan wordt de kraan geactiveerd door 1 druk op de knop, de kraan loopt dan 7 seconden, zodat de gebruiker de handen kan nat maken. Dan stopt de kraan en kunnen de handen worden ingezeept. Na een laatste druk op de knop loopt de kraan nogmaals 7 seconden en kunnen de handen schoon gespoeld worden.

De sensorkranen werken met infrarood detectie, de kraan begint te lopen wanneer de handen voor de sensor worden gehouden en de kraan sluit weer als de handen buiten het bereik van de sensor komen. Ook hier is de looptijd dan 7 seconden. Voeding van de elektronische kranen kan op netspanning of met batterijen (afhankelijk van type kraan).  De techniek van de sensorbediende kranen is door de jaren heen sterk verbeterd, maar blijft nog wel gevoelig voor grote temperatuurschommelingen in de omgeving van de kraan. In die gevallen adviseren wij om een zelfsluitende kraan toe te passen.

Hygiëne

Het zal duidelijk zijn dat de sensorbediende kranen het meest hygiënisch zijn, omdat er geen enkel contact nodig is met de kraan. Tevens zijn de meeste elektronische kranen zo ingesteld dat er een automatische spoeling volgt 24 uur na het laatste gebruik van de kraan. Zo kun je voorkomen dat water te lang stil blijft staan in de leidingen als de kranen weinig gebruikt worden.

Vandaalbestendig

In een omgeving met veel vandalisme kan er gekozen worden voor een zelfsluitende kraan met een anti-blokkeerfunctie. De kraan geeft pas water als de knop wordt losgelaten. Wordt de knop geblokkeerd, dan stopt hij met lopen en voorkom je onnodig waterverbruik.

De elektronica bij sensorbediende kranen is iets gevoeliger voor vandalisme. Mocht het detectieoog moedwillig kapot worden gemaakt, dan werkt de kraan niet meer.

Prijs

De prijzen van zelfsluitende en sensorbediende kranen liggen hoger dan van een klassieke (project) kraan, maar dit verschil kan snel worden terugverdiend door de enorme besparing in waterverbruik. De zelfsluitende kraan is weer voordeliger dan een sensorbediende kraan.

 

Klik hier voor ons gehele assortiment sensorkranen en zelfsluitende kranen. Voor vrijblijvend en passend advies, kunt u contact met ons opnemen!